Hírek


Nyitóoldal > Hírek > A társaság megszüntetése jogtalan – bírósági döntés másodfokon

A társaság megszüntetése jogtalan – bírósági döntés másodfokon

2009.09.21


A társaság megszűntté nyilvánítására csak akkor kerülhet sor, ha a jogszabály szerinti intézkedésektől nem várható a törvényes állapot helyreállítása. A cégbíróságnak végzése indokolásában meg kell jelölni azokat a tényeket, amelyekből az intézkedések várható eredménytelenségére következtetett. Ennek hiányában a végzés megalapozatlan – szögezte le a Pécsi Ítélőtábla az alábbi ügyben.

Törvényességi felügyeleti eljárás

A cégbíróság hivatalból törvényességi felügyeleti eljárást indított az érintett kft.-vel szemben, mert észlelte, hogy az két egymást követő évben nem rendelkezett a kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű nike free run saját tőkével. Felszólította a törvénysértő állapot megszüntetésére.

Hosszabbítási kérelem

A cég jogi képviselője útján a határidő meghosszabbítását kérte, mondván, könyvelőjének megbízatása megszűnt, az új könyvelőnek idő kell az iratok felülvizsgálatához. A cégbíróság meghosszabbította a határidőt, ám az eredménytelenül telt el.

A cégbíróság elrendeli a kényszer-végelszámolást Megállapította, hogy jogerős határozatában foglaltakat a vállalkozás nem teljesítette. Úgy ítélte meg, hogy a törvényes működés helyreállítására elrendelhető további intézkedések sem vezetnének eredményre. Eltiltotta a céget a működéstől, megszűntnek nyilvánította, és elrendelte a kényszer-végelszámolást.

A kft fellebbez

A kft. fellebbezett. Előadta, hogy az új könyvelő elkészítette a két ominózus esztendőre vonatkozó mérlegdokumentációt, és a cégbíróságnak elektronikus úton benyújtotta. Az iratokból megállapítható, hogy a vállalkozás törvényes működése helyreállt.

A másodfok – az elsőt új határozat meghozatalára utasította
replica patek philippe watches
A Pécsi Ítélőtábla szerint az ügyben a cégbíróság megsértette az eljárási szabályokat. Kifejtette: a cégbíróság végzése indokolásában utalt arra, hogy az elrendelhető további intézkedések a társaság törvényes működésének helyreállítását nem segítenék elő. Nem állapította meg azonban az ezzel kapcsolatos tényeket, azt, hogy milyen ügyiratokból következtetett a bíróság a további intézkedések eredménytelenségére, miért nem várható pozitív fordulat a pénzbírság kiszabásától vagy a taggyűlés összehívásától. Erre tekintettel az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezte, a bíróságot új határozat meghozatalára utasította. Ennek során a bíróságnak mérlegelnie kell, milyen intézkedés vezethet eredményre, és azt kell alkalmaznia. VG 2009 szeptember 21

Kezdő és kis- vállalkozásoknak

Könyvelés Adótanácsadás
Cégalapítás
Áraink és ajánlatkérés


Elérhetőség

Bp. I.ker. Pauler u. 17.
A Déli pályaudvartól öt percre
Megközelíthető:
18-as villamossal, Metróval,
5-ös, 178-as, 105-ös, 16-os busszal

térkép I. kerület

Számely Gábor
ügyvezető partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szenes Katalin
partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Éva
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Krisztina számítástechnikai vezető
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17