Hírek


Nyitóoldal > Hírek > A képviselőknek is be kell fizetniük a 98 százalékos különadót

A képviselőknek is be kell fizetniük a 98 százalékos különadót

2011.04.15


A korábbi országgyűlési képviselőknek is be kell fizetniük a 98 százalékos különadót a távozásukkor kapott pénz után - közölte a Fidesz. Miután sem az Országgyűlés Hivatala, sem az Adó- és Vámhivatal nem így értelmezte a jogszabályt, módosítást ígért az ügyvezető alelnök. A fizetési kötelezettség a távozók közül csak néhány embert érint.

Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János, Világosi Gábor és Podolák György kapott több mint bruttó 3,5 millió forintot távozásakor - tudta meg az InfoRádió az Országgyűlés Hivatalától, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együtt úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a képviselőkre nem vonatkozik a 98 százalékos különadóról szóló szabály, mert nincs munkavégzésre irányuló jogviszonyuk.

Honyek Péter adószakmai szóvivő az InfoRádiónak azt mondta, a miniszterekre és államtitkárokra vonatkozik a jogszabály. A Fidesz szerint viszont a képviselőkre is, így nekik is be kell fizetniük a pénzt.

Ha az Országgyűlés Hivatala ezzel replica bags ellenkezően értelmezi a jogszabályt, akkor módosító indítványt nyújtanak be - közölte Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. Ennek részleteiről még nem tudni.

Az InfoRádió megkeresett több érintettet is. Béki Gabriella korábbi SZDSZ-es politikus nem számított erre a lépésre, és még nem tudja, perel-e vagy sem.

Podolák György volt MSZP-s parlamenti képviselő viszont azt mondta: nettó 2,2-2,3 millió forintot kapott, és ha azt írja elő a törvény, akkor befizeti a visszajáró pénzt.

A 98 százalékos különadó alkotmánybírósági megsemmisítése indított el lavinát tavaly: miután a testület érvénytelenítette a visszamenőleges hatályú törvényt, a kormánypártok válaszul jelentősen korlátozták a testület hatáskörét. Emiatt az AB például adó és költségvetési kérdéseket csak bizonyos megkötésekkel vizsgálhat.

A nyilatkozatokból egyébként menet közben lényegében kiderült, hogy nemcsak a különadó, hanem a gazdaságpolitika több eleme miatt volt szükség az alkotmánybíróság hatáskörének módosítására.
omega replica watches
A törvény először minden közszolgálatban dolgozóra egységes, kétmilliós határt írt elő, az AB döntése utáni tárgyalások miatt ez módosult, a többségnél már 3,5 millió a határ, de öt évre visszamenőleg érvényes. Az Index korábban több kétségbeesett levelet kapott olyan emberektől - például bányásztól, vasutastól -, akik a távozásukkor kapott pénzt már felélték. A Nemzeti Adó és Vámhivatal korábban méltányosságot ígért. (Forrás: Info Rádió 2011 04. 06; inforadio.hu)

Kezdő és kis- vállalkozásoknak

Könyvelés Adótanácsadás
Cégalapítás
Áraink és ajánlatkérés


Elérhetőség

Bp. I.ker. Pauler u. 17.
A Déli pályaudvartól öt percre
Megközelíthető:
18-as villamossal, Metróval,
5-ös, 178-as, 105-ös, 16-os busszal

térkép I. kerület

Számely Gábor
ügyvezető partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szenes Katalin
partner
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Éva
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17


Szabó Krisztina számítástechnikai vezető
vezető munkatárs
Tel: +36
1 225 15 17